Menü

A női táskák mekkája – történelmi divattárlat Szöulban

2016. 05. 20. 00:00:00
A női táskák mekkája – történelmi divattárlat Szöulban

A következőkben megismerkedhetünk egy egyedülálló múzeummal, annak gyűjteményével és a mögötte álló szenvedélyes gyűjtővel.

Gucci, Prada, Fendi, Channel – bármelyik is a kedvenc márkád, egy biztos, a  szöuli táska múzeumban megtalálhatod mindegyik kézitáskát.

A mintegy 1550 dolláros olasz selyem táskától kezdve a 100.000 dolláros vörös krokodilbőr Hermes Birkin táskáig, a Simone Handbag Museum ad otthont a világ egyik legkiválóbb táskagyűjteményének, a maga több mint 350 történelmi, klasszikus és modern stílusú táskájával.

Amikor a múzeum júliusban megnyitotta kapuit, ez volt a legelső múzeum a világon, ami kizárólag a női táskák történelmének, gyártásának szentelte profilját.

„Ellentétben más divattal foglalkozó múzeummal, mi kizárólag a női táskákra fókuszálunk.” – mondta Dawn Jung, a múzeum kurátora.

„Azáltal, hogy felfedezhetjük a kézitáskák fejlődését a 16. századtól napjaink kollekciójáig, itt valódi történelmet láthatsz” – tette hozzá.

A galéria értékes tárgyai közt fellelhető egy lekerekített, fekete plüss Chanel válltáska, amelyik egy párnára hajaz vagy egy jópofa nagy piros műanyag Dallas kézitáska egy beépített működő telefonnal a 70-es évekből és egy pompásan ékszerezett Cartier retikül a 20-as évekből.

„Az emberek gyakran kérdezgetik, megvehetik-e ezeket a termékeket?” – mondta Jung nevetve  – „de a mi kollekciónk megfizethetetlen”.

Függetlenül a táskáktól, az ember képtelen nem észrevenni a múzeumépületnek a legapróbb részletekig elegánsan összetettséggel megkomponált design-ját. Maga az épület is egy óriás kézitáskát formáz.

Múlt, jelen és jövő

A múzeum bemutatja a múltat, jelent, jövőt. A negyedik emeleti tompán megvilágított helyiségben, a történelmi galériában, sötét favitrinekben mutatják be a 16-19 század közt használt táskákat. Itt a látogatók visszautazhatnak a múltba, a finoman kidolgozott kézzel gyártott kicsi női táskák világába, melyekben az aprópénzt vagy a varrókészletet tartották.

A harmadik emeleten van a modern galéria. A divattáskák ragyogón kivilágított, tiszta fehér favitrinekben találhatók – a 20. századtól kezdve napjainkig. Tovább haladva a kiállításon a látogatók egyértelműen láthatják az átmenetet – mind stílusban, mind pedig méretben – ahogyan a modern táskák – gyakorlatias okokból – egyre nagyobbak lesznek a megnövekedett helyigény miatt.

Az alsó szinteken vannak a „csináld magad helyiségek”, ahol az érdeklődők kiválaszthatják az általuk leginkább kedvelt anyagot és design-t, hogy elkészítsék saját táskájukat. Ehhez a múzeum több mint 500 féle nyersanyagot tárol, beleértve teljes méretű alligátorbőr darabokat.

 

A múzeum megnyitása

A múzeumot Judith Clark, egy londoni kiállításszervező tervezte, aki a helyszín hangulatához illő különleges próbababákat is megformázta.

A modern galériában minden alak magas és karcsú, ami napjaink nőideálját kívánja reprezentálni, míg a történelmi részlegekben található nőalakok érzékibb formát öltöttek. Ugyanakkor, a próbababák korhű gesztusai azt hivatottak szemléltetni, ahogy akkoriban ezeket a divattáskákat viselték.

A divattáskák története egyúttal magában foglalja a nők történetét is. A mobilitásuk, a művészi dekorációk alakulása valamint az örökké változó divatstílusok mind-mind meghatározták a hozzájuk társított pózokat” – mondta Clark.

„A Simone Handbag Museum egy régi álom megvalósulását képviseli,” – mondta Park, –„Egy  olyan történelmi jelentőségű gyűjtemény, ami inspirálni és tanítani fogja a fiatal helyi designereket, egyúttal egy nemzetközi látványosság mindazok számára, akik érdeklődést mutatnak a legfontosabb divatkiegészítők iránt.”

Habár jelenleg a múzeum a nyugati stílusú táskák otthona, azonban már tervbe vették egy másik galéria létrehozását Szöulban, amelyet az ázsiai táskák történetének szentelnének.

A múzeum címe: Simone Handbag Museum 17 Dosan-daero 13 Gil, Sinsa-dong, Seoul/(02) 3444-0912

Forrás: The Korea Herald
 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés