Menü

Kerülje el Ön is az iskolatáska vásárlás buktatóit!

Kerülje el Ön is az iskolatáska vásárlás buktatóit!

Hamarosan ismét elkezdődik az iskola, ami sok szülőnek jelent nagy kiadást. A könyvek, iskolaszerek, iskolatáskák ára ma már nem olcsó. Cikkünkkel az iskolatáska választásban szeretnénk segítséget nyújtani. 

A nagy áruház láncok reklámújságjaiban tucatjával találhatóak ajánlatok, a papír-írószer és táska üzletek is feltötlötték készleteiket, mindenki várja a vásárlókat. Vásárlás előtt érdemes átgondolni mit, mennyi időre, milyen típusú és mekkora gyermeknek keresünk hátizsákot vagy iskolatáskát. És az sem egy utolsó szempont, hogy minderre mennyi pénzt áldoznánk. 

10 tanácsunk hátizsák és iskolatáska választáshoz 

 1. Minden esetben a gyermekkel vegyük meg a terméket, hogy fel tudja próbálni. Ha a körbenézős herce-hurca számára megterhelő, nézzen ki, térképpezen fel maximum 2 üzletet, melynek kínálata tetszett és oda vigye magával gyermekét. Fontos a próba, mert lehet, hogy a hátizsák a polcon kicsinek tűnt, felvéve viszont a gyermek combjának közepéig ér.

 2. Fontos szempont a méret. Egy magára adó cég különböző méreteket gyárt, akár adott mintából is, mert minden gyerek alkata más és más. Alap, hogy a hátizsák a gyerek derekának aljáig, maximum feneke felső egy harmadáig érjen, mert ha ennél nagyobb, kényelmetlen a viselése, akadályozza a járásban és gerincét is jobban megterheli.

  Szintén érdemes arra figyelni, hogy vékonyabb gyermeknek keskenyebb, kisebb hátizsák fazont válaszunk, míg erősebb testalkatnál inkább szélesebb méretet.

  Az is egy fontos információ, hogy az iskola milyen rendszerű. A gyerekek naponta hozzák viszik a teljes tanfelszerelést, vagy az iskolában tárolják taneszközeiket és csak uzsonnát, leckefüzetet visz naponta magával. Előbbinél nagy iskolatáskára lesz szükségük, utóbbinál egy egyterű kisebb hátizsák is elegendő (és olcsóbb is).

 3. Az iskolatáskák hát kialakítása különböző. Nem biztos, hogy minden gyerek a szivacsos merevítést fogja kényelmesnek találni. Kaphatóak thermohabos hátrésszel vagy keresztmerevítéssel hátizsákok, de létezik olyan modell is melyet akár trolleyra lehet szerelni két mozdulattal és húzni. Válassza azt, mely igényüknek megfelelő.

 4. Szempont lehet a választásnál a belső, külső kialakítás is. Vannak egy vagy többrekeszes modellek, esővédős, italtartós, fényvisszaverő csíkos, bővíthető hátizsákok is. Gondolja át, mely funkciókra van igazán szükségük és mi az ami nem feltétlen elvárásuk a terméknél.

 5. A gyerekek mesehős kedvencei is megjelennek a hátizsákokon. Fontos tudni, hogy ezek a termékek kizárólag Kínában készülnek, áruk 10.000 és 25.000 forint között mozog. Ezen ár alatti termékek a magas jogdíjak miatt, iskolatáskának alkalmatlanok.

  Gondolja át, mielőtt ilyet választ. Gyermeke hányadik kedvenc figurájánál tart, mennyi ideig lesz kedvenc az éppen aktuális? Ha nem szeretne fél vagy egy év múlva új táskát vásárolni, ne ilyet vegyen. Nem azért mert tönkremegy, hanem a ma kedves mesehős, félévkor már ciki lesz.

 6. Vásárlás előtt olvass el a termékeken lévő magyar nyelvű tájékoztatót, sok hasznos információt talál. Például lehet, hogy az iskolatáskának kinézett hátizsák maximális terhelhetősége 3 kg. Megveszik, egy- két hónap múlva nem bírja a terhelést, elszakad és ilyenkor a nem szakszerű használat miatt szavatosságát is elveszíti.

 7. Fontos választás a táska színe. A hátizsákok mosógépben nem moshatóak, ha mégis gépben tisztítják sok kellemetlen dologgal néznek szembe. A táska impregnáltságát elveszíti, az anyag gyengül, a nem látható papír bedolgozások elmálanak, a cipzárkocsi leeshet, az anyag szakadozni kezd. Ezekre a hibákra a szavatosság nem vonatkozik.

  Minden kislány örök favoritja a rózsaszín. Éremes átgondolni, hogy egy nagyon világos színű iskolatáska könnyebben koszolódik, többet kell tisztítani, egy idő után pedig szinte lehetetlen tisztára varázsolni. Nem kell lemondani a rózsaszínről, de egy világos árnyalat helyet válasszon inkább erősebb színű pinket vagy lilásat. Fiúknál világoskék hátizsák helyett, a sötétkék szerencsésebb választás.

 8. Fontos a táska önsúlya. A gyerekek egy oktatási miniszteri rendelet szerint maximum 3 kilónyit cipelhetnének. Ha ebből a táska súlya már jelentős, akkor nem érdemes megvásárolni.

  Gerincgyógyászok szerint a hátitáska megpakolt súlya a gyerek súlyának maximum 10 %-a legyen életkortól függetlenül. És a gerinccsigolyák védelmében még egy mondat, mind a két vállpántot használják a gyerekek, az egyenletes súlyeloszlás miatt. Különösen tinik körében divatos egy vállpánton hordani a hátizsákot, ami nem tesz jót a gerincének és a táska élettartamának sem.

 9. Érdemes átgondolni azt is, hogy háton fogja hordani, vagy inkább húzná az iskolatáskát a gyermek. Nyugat-Európában a gyermekek gerincének védelme miatt, elsősorban húzható modellt vásárolnak a szülők. Különösen akkor, ha a csemetét nem autóval viszik-hozzák, hanem gyalogosan megy iskolába.

  Léteznek olyan modellek, a Gabol termékeknél például a legtöbb hátizsák ilyen, ahol a táska háta úgy van kialakítva, hogy trolleyra szerelhelő illetve levehető legyen. Vannak gyárilag kocsival összeszerelt változatok is, érdemes megfontolni ennek megvételét, mert az ilyen szét már nem szerelhető többé.

 10. Végül egy divat szempont. Érdemes a hátizsákkal azonos mintájú, színű kiegészítő termékeket választani. Ma a legtöbb gyártó a táska mellé kínál azonos design-nal pénztárcát, tornazsákot, tolltartót, uzsonnatáskát, stb. Ha nem is a legfontosabb szempont érdemes átgondolni, hogy a gyerek télikabátjával harmonizáló színű legyen a hátizsák és mint az öltözködésnél is ne legyen rajta a szivárvány összes színe.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés