Menü

Idén is kivárod a tanévkezdési last minute-ot?

Devecseri Mónika
2016. 07. 25. 00:00:00

Tíz évvel ezelőtt a last minute annyira kedvelt utazási mód volt, hogy volt, aki azt hitte egy felkapott üdülőhely, hiszen mindenki „last minute” utazott. Aztán, mire megszoktuk, hogy az utolsó pillanatokban jelentős kedvezménnyel utazhattunk, eltűntek az ilyen utak, és átvették  helyüket a first minute ajánlatok.

Van azonban, aki nem tud elszakadni a last minute-től, és augusztus 22. után indul iskolaszert venni.

A last minute

Felmérések szerint ma, Magyarországon a családok több mint 20%-a  - azaz minden ötödik család - augusztus 20. után indul beszerezni az iskolai termékeket. Ők, a last minute szülők (leginkább anyukák), akiknek mintha az iskola kezdése előtt 6-8 nappal (ne feledjük ebben egy hétvége is benne van, általában)  jutna eszükbe, hogy a gyerek tavaly 4-es volt, nem pedig diplomázott, ezért idén is meg kell neki venni egy csomó mindent.

De, vajon miért így tesznek? Van-e valami kölönösebb oka a last minute vásárlásnak?

A last minute család

Kétféle last minute család van, plusz a mixelt megoldás.

A klasszikus last minute család a tűzijáték utáni napon (ha kell akkor anyuka, és apuka is szabit vesz ki) felpakolják a gyereket a kocsiba, és egyetlen nap alatt (holnap dolgozni kell, a fene essen ebbe az iskolába, most komolyan egy napot ki kellett vennem ezért) kapkodva mindent megvesznek, amire azt gondolják, hogy szüksége lesz a gyereknek.

Ez a vásárlás nem lesz átgondolt. Biztos, hogy nem a legjobb ár-érték arányú termékek kerülnek a kosarakba, kimarad jópár fontos dolog, miközben teljesen felesleges termékeket is sikerül megvenni.

A stresszről nem is beszélünk. Ha a last minute szülőknek az volt az eredeti tervük, hogy olcsóbban fognak vásárolni (hiszen augusztus vége van, ilyenkor elkezdődnek az akciók), akkor csalódni fognak: ugyan mi oka lenne bárkinek akciósan árulni azt a füzetet, vagy zsírkrétát, amit kötelezően meg kell venni?

A modern last minute család ennél egy icicpicit átgondoltabb. Ők, online kapkodnak, és abban reménykednek, hogy a 8 napos szállítási határidő tényleg pontosan annyi, különben a last minute gyerek tolltartó, vagy iskolatáska nélkül kezdi a sulit.

Az, hogy lemaradtak az akciókról, mert eddig olvasatlanul törölték a hírleveleket, vagy épp nem a jó áruházban vásároltak: fel sem tűnik nekik, inkább arra büszkék, hogy míg mások erre egy csomó időt szántak, ők egy fél nap alatt megoldották, otthon, a telefonról: ez részben igaz is, csak fennáll a lehetőség, hogy a gyereknek nem tetszik élőben, amit vásároltunk a neten.

A legkétségbeesettebb azonban a mixelt last minute család, akik egyik tagja kétségbeesetten kattintgat a neten, és tizedmásodpercek alatt dönt, miközben forró vonalban van a család másik last minute tagjával, aki offline vásárol a szupermarketben. Esetleg köröz céltalanul a városban, és áll meg (akár) a legdrágább táska, vagy papír-írószer bolt előtt, hogy rávesse magát a maradékra.

Idén felejtsd el a last minute-ot

Mi, azt javasoljuk, hogy idén, felejtsd el a tavalyi kapkodást, a last minute megoldásokat, a stresszt, a nem átgondolt döntéseket.

Idén (is) légy tudatos vásárló: gondold át, mire lesz szükséged, és keresd meg hozzá a megfelelő boltot.

Iratkozz fel hírlevelekre (nekünk is van, jobb oldalra kattintva feliratkozhatsz akár most: http://www.gabol.hu/) döntsd el, mi az amire szükséged van, ha szeretnél, akkor kérj szakmai segítséget, tanácsot (tőlünk telefonon és mintaboltunkban személyesen is kérdezhetsz) és kerüld el a stresszt, főleg azért, mert ha most elkezdesz vásárolgatni akkor a pénztárcádat is kevésbé terheled meg, mintha augusztus 25-én kénytelen lennél mindent, egyszerre megvenni.

Nézz be hozzánk, szeretettel várunk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés