Ismerje meg a női táskák történelmét!

Devecseri Mónika
2015. 10. 08. 00:00:00
Ismerje meg a női táskák történelmét!

Korábban szinte csak funkciója volt, napjainkban egyre inkább az öltözködés, és a személyiség kifejezésnek egyik fontos eszköze.

 

Minden nő hord táskát. A táskák ma már annyira az életünk részévé váltak, hogy fel se tűnnek. Teljesen természetessé vált a nők és a férfiak oldalán is a táska látványa.

Minden a 18. században kezdődött

Az 1700-as évek előtt is találkozhattunk táskaszerű próbálkozásokkal, de azokat még nagy jóindulattal sem nevezhetjük a mai táskák őseinek. Leginkább azért nem, mert sokszor inkább dobozra hasonlítottak. A XVII. században ugyan megjelentek az erszények a nemeseknél, de a táskához, és főleg a válltáskához kevés közük volt.

Egészen az 1790-es évekig kellett várni, amikor hol máshol, mint a divat fővárosában, Párizsban a hölgyek egyre gyakrabban kezdték a kezükben hordani őket. Ezeket már nyugodtan nevezhetjük a kézitáskák elődeinek, amelyet retikül néven emlegettek. Ezekben már elfért a rúzs, a púder és a parfüm is.

A 19. században beépült a hétköznapokba, az 1860-as években megjelentek az utazásokhoz, alkalmakhoz, vacsorákhoz passzoló táskák, amelyek az előfutáraitól eltérően nem csak sokkal mutatósabb, de praktikusabb is volt a fakkos, rekeszes elrendezésének hála. A férfiak nagyjából itt veszíthették el a fonalat, hogy mi minden is lapulhat egy női táskában.

A titokra azóta sem derült fény. (De igen ha elolvassák erről szóló írásunkat.)

Ebben az évszázadban élt az a Susan Brownell Anthony, aki nem csak az egyenjogúsági harcnak, a nők szavazati jogosultságának volt a szószólója, hanem a táskák nagy szerelmesének is tartották. Számára a szabadság, a hatalom szimbólumát jelentette, ahová férfi maximum engedéllyel nyerhet bebocsájtást. Ő maga az 1872-es elnökválasztáson egy gyönyörű krokodilbőrből készült barna táskát viselt.

A 20. században a divat is felfedezte magának a táskákat

Az első világháború után érezni lehetett, hogy a nők igénye rohamosan nő az egyre „nőcisebb” megjelenés iránt, de a második világháborúban feledésbe merült ennek az igénynek a kielégítése. A világ legkisebb problémája volt az, hogy a táskakészítésre felhasznált nemes anyagok mennyisége megcsappant és ez rányomta a bélyegét a piacra. A finom szövetek, bőrök, szőrök helyére a műanyag és a fa lépett be.

A végleges áttörést az 1950-es évek hozták el, amikor a nagy divatházak, mint a Chanel, a Dior, a Louis Vuitton, a Hermés és később például a Gucci is felkarolták a nőkben megjelenő vágyat, hogy birtokoljanak olyat, ami az ő személyiségüket igazán tükrözi, kifejezi.

Innentől számítjuk azt a korszakot, amikor a táskák praktikussága mellett egyre inkább a stílus, az önkifejezés került az előtérbe.

Ma már évente, szezonálisan változik az aktuális trend

A modern nő létezni sem tud táska nélkül. Figyelje csak meg, hogy mennyire elképesztően változatos táskák jönnek majd önnel szembe. A divatházak, táskákat gyártók folyamatosan figyelik a divatot, sőt a jelentősebbek maguk alakítják azt. Ezért a színes, kirívó nőcis daraboktól kezdve az üzleti, elegáns példányokig bárki megtalálja azt, amelyik a legjobban passzol a személyiségéhez.

Fontos megjegyezni, hogy ma a nők az élet színpadán számos különféle helyzetben találhatják magukat, és van ahol egy már-már kislányos, színekben pompázó válltáskával, van ahol egy szolid, tiszteletet parancsoló modellel érzik jól magukat a legjobban. Ezért ma már nagyon gyakran 8-10 táska is lapul a gardróbban.

Úgy érzi, hogy az ön táskafelhozatala némi ráncfelvarrásra szorul?

Akkor bátran nézzen körül a kínálatunkban, ahol a Gabol divatmárka színe-javát gyűjtöttük össze. Merjen ön is sokarcú lenni, és ehhez a megfelelő táskákat kiválasztani.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog
Ügyfélszolgálat

Kérdése van? Vagy csak segítségre van szüksége a táska választáshoz? Szállítással kapcsolatos gondja akadt?

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít, ahol termékeinkkel kapcsolatban, minden kérdésére választ kaphat!

E-mail címünk: info@gabol.hu

Vásárlói vélemények
Ma megérkezett a csomag!! Kiváló a hátizsák minősége és gyors volt a szállítás!! Köszönöm!!!
Bianka - Kecskemét
 
Kedves Gabol! Gratulálni szeretnék! Nagyon jók a termékek. Pontos, precíz és és korrekt volt a szállítás. Csak így tovább, további minden jót kívánok! Egy nagyon elégedett vásárlójuk :)
Judit – Budapest
 
Megérkezett az iskolatáskánk, nagyon szép és csodálatos a színe. Köszönöm szépen!:)
Gabi – Jobbágyi
 
Megkaptam a rendelésem. Nagyon jó ötlet volt a telefonos kollegától, hogy a szállítási címnek a munkahelyem javasolta, így nem kell azon aggódnom, hogy otthon leszek e amikor a futár érkezik.
Zoltán – Győr
 
Kedves Gabol! Első alkalommal vásároltam a webshopjukban, de nem utoljára. A honlap színvonalas, a táskák már ott is megkapóak. Miután átvettem a csomagot, továbbra is csak pozitívot tudok mondani a márkáról. Köszönök Mindent!
Gyöngyvér – Budapest
 
Először rendeltem Gabol terméket, egy barátnőm javaslatára. A végeredmény: maximálisan elégedett vagyok a termékek minőségével. Egyediek és igazán szépek, örülök, hogy tolltartót is rendeltem a táska mintájával. Csak ajánlani tudom mindenkinek, a lányom táskáját is innen fogom rendelni jövőre!
Hajni – Mohács
 
Mai nap kaptam meg a csomagot amivel 100%-ig elégedett vagyok! Gyönyörű az egész Trendy kollekció, örülök, hogy teljes szettet rendeltem még akkor is ha kicsit jobban megterheltem a családi költségvetést a tervezetthez képest! :- )
Éva – Debrecen
 
Gyönyörű a Gabol iskolai hátizsák! Kíváncsi leszek a fiam reakciójára, ha hazajön az oviból. Hálás köszönet!
Zoltán – Budapest