Menü

Kutatás a hátizsákok súlyáról

2015. 05. 28. 00:00:00
Kutatás a hátizsákok súlyáról

Mekkora súlyt bír el egy gyerek? Mekkora súly okoz hát és gerinc problémákat?

Egy dél-afrikai ortopéd szakorvosokból álló kutatócsoport ennek járt utána.

Tudja Ön, mi minden van a gyermeke iskolatáskájában? Milyen nehéz, illetőleg, a súlya milyen hatással van a gyermek nyakának, vállainak, hátának és gerincének állapotára?

Márpedig ezt tudni kell, mert a felmérések azt mutatják, hogy rengeteg gyermek cipel túl nagy terhet nap, mint nap az iskolába, aminek súlyos következményei lehetnek.

Egy dél-afrikai kutatás és ebből készített tanulmány – a 12-18 éves korosztályt vizsgálva – úgy találta, hogy jelentős összefüggés van a derékfájások gyakorisága és az iskolatáskák súlya között. Ebben az életkorban a gyerekek inkább hallgatnak osztálytársaikra, trend magazinokra, mint szüleikre, így sokszor női válltáskával vagy sporttáskával.

Bizonyos esetekben a hátizsákok rendkívül nehezek voltak: a vizsgált fiatalok 18,9%-ánál volt nagyobb a táska súlya, mint a testsúlyuk 20%-a.

Egy másik tanulmány szerint, öt gyermek közül négy vallotta, hogy a táskája nehéz, kétharmaduk pedig azt állította, hogy annak cipelése kifejezetten fárasztó.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a felnőttkori derékfájás kialakulása számos esetben kapcsolatba hozható azzal, hogy iskolás korban a táskát a vállukon cipelték.

Nem túl jó hírek ugye? Mit csinálhat egy szülő ilyen esetben?

Íme, néhány segítő szándékú tanács a szakemberektől:

-győződjön meg róla, hogy a teher nem több, mint a gyermek testsúlyának 10%-a

-ellenőrizze, hogy a hátizsák nem lóg a derékvonal alá több mint 10 cm-rel

-a gyermek mindig a két vállpánton rögzítve hordja a táskát, a vállpánt pedig legyen mindig méretre állítható.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés