Menü

Mikor vegyünk kisméretű hátizsákot iskolatáska helyett?

Devecseri Mónika
2016. 07. 17. 00:00:00
Mikor vegyünk kisméretű hátizsákot iskolatáska helyett?

A világ változik, és vele együtt az oktatási rendszer sincs kőbe vésve. Régebben elképzelhetetlen volt, hogy a gyerekek az állami rendszeren belül vagy kívül, ne szakadjanak meg a súlyos hátizsákoktól, iskolatáskáktól nap, mint nap.

Ma már szerencsére sokszor nincsenek rákényszerítve erre a kisméretű iskolai hátizsákban is elfér minden.

Természetesen a többség még most is a jól megszokott rendszerben tanul, de ma már vannak olyan alternatív lehetőségek, amelyekben a szabályok lazábbak és a gyermekközpontúságot is fel lehet fedezni bennük. Itt lehet igazán jól kihasználni a kisméretű iskolai hátizsákban rejlő lehetőségeket.

Az alacsonyabb teherbírásúaknál különösen fontos kérdés ez

Vannak kisebb és nagyobb, erősebb és gyengébb fizikumú gyerekek.

Amennyiben a gyerekünk a kisebbek közé tartozik, na neki, és a gerincének végképp nem ajánlott a nagyméretű hátizsák. Nem csak a termete miatt, hanem azért sem, mert nagyon sok kis növésű gyerek kamaszkor közelében nő hirtelen nagyon sokat, és fontos, hogy az ízületeik épek maradjanak.

Vannak helyek, ahol a kisméretű iskola hátizsák bőven elegendő

A Waldorfról iskolákban nincs házi feladat, és otthon sem kell tanulni. Ezért könyveket és füzeteket sem cipelnek a gyerekek az iskolába. Az a néhány iskolai eszköz, amire a gyermeknek szüksége van, kényelmesen elfér egy kisméretű iskolai hátizsákban.

Az iskolaotthonos rendszerben működő osztályokban is felesleges nagyméretű hátizsákkal leterhelni a gyereket.

A magyar törvények szerint az iskolák az általános 1-4. évfolyamain indíthatnak iskolaotthonos osztályokat, amelyek sokkal jobban illeszkednek a gyermekek teherbíró képességéhez.

Igaz ugyan, hogy délelőtt és délután is van tanítás, de ahelyett, hogy délelőtt 4-5-6 órában tágítják a fejüket, ebben a rendszerben ez 2-2 arányban oszlik meg a két napszak között. A gyermekek pedig köztudottan hamar elveszítik a fókuszt. A két tanítás közti szabadidőben pedig számtalan, nem tanórához kötött ismereteket szerezhetnek.

A másik komoly előnye ennek a rendszernek, hogy a másnapra nem otthon, hanem az iskolában délutánonként készülnek fel a gyerekek. Ezért házi feladat és cipekedés sincs. Egy kisméretű iskolai hátizsákba minden elfér, és még hely is marad benne.

Egyre több iskolában bevett szokás, hogy alsó tagozatban a gyerekek hétfőn beviszik a tanszereiket, bent hagyják az iskolatáskával együtt. Pénteken pedig iskolatáskával együtt hazavisznek mindent. A köztes napokon uzsonnát, tolltartót, üzenőfüzetet, esetleg némi írás leckét vagy az olvasókönyvet viszik benne. Ilyenkor lehet szintén remek választás a kisméretű iskolai hátizsák.

Van még egy nagy előnye ezeknek a hátizsákoknak. Iskolán túl is jól kihasználhatóak úszásra, kirándulásra vagy éppen nyári táborozáshoz. Kialakításuk és méretűk miatt optimálisak más szabadidős tevékenységekre és mégsem egy dobozos iskolatáskát cipel a gyerek az osztálykiránduláson.

Közlekedés szempontjából sem utolsó szempont

Tegye fel a kezét, aki még nem találkozott morgó idős úrral vagy hölggyel, akinek nem tetszett, hogy a buszon, villamoson, metrón nem fér el a gyerek táskája, hátizsákja miatt. Ez különösen az iskolai időben igen gyakori.

Most képzeljünk el egy jól megtömött buszt, nagy iskolatáskákat, iskolai hátizsákot cipelő gyerekekkel. Mennyivel kényelmesebben utazhatnának, ha nem hordanának a szükségesnél nagyobb iskolai hátizsákot, iskolatáskát.

Még egy ideig biztosan fogunk látni olyan abszurd helyzeteket, amikor az iskolatáska, iskolai hátizsák nagyobb, mint maga a gyermek, de remélhetőleg az oktatás modernizációjával, az oktatási anyagok és eszközök átalakulásával, és a szülők tudatosabbá válásával, egyre kevesebbszer. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés