Menü

Milyen a jó iskolai hátizsák?

Devecseri Mónika
2016. 06. 15. 00:00:00
Milyen a jó iskolai hátizsák?

Itt a nyári szünet, ugyan miért is kellene nekünk az iskolai hátizsákokról írnunk?

Jobb most túl lenni rajta, mint közvetlenül az iskolakezdés előtt kapkodni.

Az „uborkaszezonban” való vásárlás jelentős pénzmegtakarítással jár, és nem kell augusztusban tolongani a zsúfolt boltokban.

Ráadásul a gyermekek – főleg a kisebbek – szeretik, ha új sulis felszereléseket kapnak ajándékba. 

Így bármikor örömet okozhatunk nekik, ha meglepjük őket egy szép hátizsákkal, amellyel majd nekivághatnak az új tanévnek.

Vásárláskor azonban mégse az ár legyen az elsődleges szempont. Ugyanis, egy olcsó, de célszerű használtra alkalmatlan, gyenge minőségű hátizsák egy életre kihatással lehet a gyerek gerincére, testtartására.

Más szóval, arra is bátorítjuk Önt, hogy ne kapkodjon, és ne vegye meg az első útjába kerülő olcsó, bár „cuki” táskát, hanem legyen tudatos vásárló! Vegye fontolóra az ár-érték arányt és a tetszési indexet.

Olyan iskolai hátizsákot válasszon, ami megfelel a szigorú követelményeknek a tartósság, tisztíthatóság, méret, stílus és egyéb szükséges tulajdonságok terén.

TARTÓSSÁG

Mivel az iskolai hátizsákok meglehetősen nagy terhelésnek vannak kitéve, érdemes egy strapabíró márkára beruházni, hogy ne kelljen év közben lecserélni.

Ne sajnálja a pénzt a jó minőség megfizetésére. Néhány ezer forintért ugyanis nem lehet megbízható, minőségi iskolatáskát venni, mert a vége csak bosszúság lesz, plusz még egy újat is kell majd helyette venni.

Egy jó táskának évekig kell tartania (vagy amíg a gyermek el nem unja, illetve ki nem növi). A táska anyaga legyen erős, ugyanakkor könnyű, vízálló, olyan, ami nem könnyen foszlik. Vásárláskor ellenőrizze, hogy a cipzárak, szíjak, pántok, kerekek megfelelően működnek-e.

TÍPUS ÉS MINTÁZAT

Vegye figyelembe a gyermek életkorát és elvárásait egy táskával szemben, mielőtt döntene a fazonról.

Szerencsésebb, ha a hagyományos, szabvány iskolai hátizsákokat részesíti előnyben a vállra vehetős fazonok helyett, mivel ezek javítják a testtartást.

A hátra is felvehetős gurulós iskolatáska szintén remek választás, főként ha a gyermeknek rendszeresen nagy súlyt kell cipelnie.

Kerülje a hóbortos mintákat, vicces figurákat és különféle mesehősöket, mivel ezek a karakterek általában gyorsan kimennek a divatból.

Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a személyes stílust félre kell tenni. A Gabol nagy választékában kaphatók klasszikus színekkel, időtálló mintákkal megtervezett fazonok.

MÉRET ÉS MEGFELELŐ BEÁLLÍTÁS

Optimálisan egy gyermeknek csak négy db hátizsákra lenne szüksége az általános és középiskola ideje alatt: kisiskolás, későbbi alsó tagozatos, felső tagozatos és középiskolás.

Jó hír, hogy a megbízható márkák kínálatában lehetőség van a táskát a tulajdonos méretéhez igazítani. Ez nem csak azért fontos, mert nem jól néz ki, ha a gyermek eltűnik egy táska alatt, hanem mert a megfelelően kiválasztott méretű hátizsák kényelmes, egyúttal egészséges viselet.

A kisiskolások számára akkora táska kell, hogy abban elférjen legalább egy nagy füzetbox vagy mappa, egy-két könyv, egy kulacs és egy uzsonnás doboz.

A nagyobbaknak viszont ez a táskaméret már nem elegendő. Nekik ajánlott a nagyméretű gurulós-trolis hátizsák, amibe rengeteg dolog belefér. Ugyanakkor vigyázzon, hogy a táska tágas jellegéből adódóan ne essen abba a hibába, hogy mindenféle extra felszerelést is bele pakoljon!

Felmerülhet a kérdés: mi vajon a megfelelő méret?

A hátizsáknak a gyermek hátméretével megegyezőnek kell lennie. Ha mindkét vállpánt megfelelően méretre van állítva, a hátizsák alja a gyermek maximum fenekéig érjen.

Általánosságban szólva, a hátizsák magassága a következők szerint legyen:

  •   kicsiknél kevesebb, mint  31 cm
  •   általános iskolásoknál kevesebb, mint 41 cm
  •   nagyobb gyerekeknél kevesebb, mint 46 cm

Tipp: a gyermekek törzse különféle alakú, méretű lehet, ezért hátizsák vásárláskor lehetőség szerint vigyék magukkal a gyereket is, hogy felpróbálják a terméket.

Mikor jó egy hátizsák?

Akkor, ha stabilitást ad, enyhíti a nyomást a háton és a vállakon. Bizonyosodjon meg, hogy a hátizsák vállpántjai feszesre vannak állítva, nem pedig lazán lógnak. A széles, állítható, párnázott vállpánt a legjobb, ami elnyeli a terhelést.

Tipp: ha a hátizsákot megfelelőképp használják, illetve a terhelése is a teherbírási határon belül van, akkor a gyermeknek sem kell ellensúlyozásként előre hajolnia.

De mennyi a megfelelő teherbírás? Szakemberek megállapították, hogy ez nem lehet több, mint a terhet cipelő személy testsúlyának a 15%-a. Ha egy gyermek súlya például 23 kg, akkor a megpakolt hátizsáknak kevesebb, mint 3,5 kg súlyúnak kell lennie.

TISZTÍTHATÓSÁG

A használatból adódóan a hátizsáknak nem csak strapabírónak kell lennie, hanem meg kell felelni az időszakos tisztítási követelményekkel szemben is. Ha azt akarja, hogy a termék sokáig kitartson, semmiképp sem javasoljuk a mosógépes tisztítást. Inkább mosószeres langyos vízzel, de mindenképpen kézzel végezze el a munkát, így elkerüli a gépi mosásból eredendő mechanikai vagy kémiai sérüléseket.

EGYÉB TULAJDONSÁGOK

Napjaink hátizsákjain általában sokféle „mütyür” található: különböző fityegők, pántok, cipzárak, pom-pomok, zsebecskék, bármi, amit csak el lehet képzelni.

Mégis; vásárláskor ne ezek a – valójában fölösleges – látványelemek vezessék.

Miért? Mert a szemnek csábítóan hathat ugyan a különböző méretű díszek, zsebek és rekeszek sokasága, de ezek mind a hátizsák önsúlyát növelik.

A kérdés, mennyit használ ezek közül a gyermek valójában?

Álljon itt erre négy megfontolandó útmutató:

  •   Külső kulacstartó oldalzseb. Azért fontos, mert megakadályozza a táska tartalmának eláztatását, ha netán a kulacs ereszt. Ugyanakkor, könnyen elérhető és mindig szem előtt van, így a látvány eszébe juttatja a gyermeknek, hogy igyon. 
  • Külön uzsonnatáska, mely vállon vihető. Hasonlóképp, mint a kulacsnál, az esetlegesen rosszul elcsomagolt étel esetében megakadályozza a hátizsák tartalmának összemaszatolását.  
  • MP3 lejátszó zseb, fülhallgató kivezetővel, a nagyobb gyerekek számára. Ez a funkció különösen azoknak hasznos, akik csak hosszabb utazással érik el az iskolát. 
  • Fényvisszaverő anyag, ami növeli a láthatóságot a forgalomban (főleg a kora reggeli órákban és téli délutánokon lehet nagy jelentősége).

Ha ezeket a tanácsokat figyelembe veszi, biztos lehet benne, hogy a legközelebbi iskolatáska vásárlás után elégedett lesz a választásukkal, ráadásul gyermeke háta is meg fogja köszönni a törődést az elkövetkező évek alatt.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés