Menü

Nyaralás a házi kedvenccel

Nyaralás a házi kedvenccel

Az állatbarát utazók körében sem egységes az álláspont, hogy repülős nyaralásunkra magunkkal vigyük-e házi kedvencünket.

Amellett, hogy számos nehézséget és számottevő plusz költséget vállal magára az állattal utazó, kedvencünket is jobban megviselhetik a szokatlan körülmények és bezártság, mint a gazdi nélkül eltöltött egy-két hét.

A felsőkategóriás szálláshelyek nem szívesen vagy egyáltalán nem fogadnak állatot, míg a légitársaságok legtöbbjén csomagtérben tud csak utazni. Érdekes adat továbbá, hogy a magyarok által gyakran használt Wizzair egyáltalán nem vállalja állatok szállítását.

Általában azoknak a háziállatoknak nem jelent akkora gondot a repülés, akik a családdal rendszeresen belföldre is kiruccannak autóval. Más állatok számára viszont nagyon stresszes élmény lehet a repülős utazás. Fontos, hogy kedvencünket már jóval az utazás előtt szoktassuk a ketrechez, időtartamban folyamatosan eljutva a repülés várható idejéig plusz egy órát rászámítva.

Az utazáshoz legelőször is szüksége lesz Európai Uniós Állatútlevélre, állatba beültetett mikrochipre, érvényes veszettség elleni védőoltásra, parazitamentesség igazolására.

A repülőjegy megvásárlása előtt mindig olvassa el figyelmesen az adott légitársaság állatokra vonatkozó utazási feltételeit.  A legtöbb légitársaság a poggyász tér elkülönített részében szállítja a 4 lábúakat. A poggyásztérben a légitársaságok az  utastérrel megegyező kabinnyomást és hőmérsékletet garantálnak a raktérben szállított állatok számára. Amennyiben a repülő ilyen része nem rendelkezik hőmérséklet szabályozóval, semmiképpen ne szállítsa ott állatát, mivel extrém hőmérsékleti körülmények alakulhatnak ki, mely kockázatot jelent az állat számára. 

Fontos, hogy ne szálljon be a repülőre addig, míg meg nem kérdezte a légi utaskísérőt, hogy az állat a gépen van e. Ugyanez igaz a leszállásra is, addig ne hagyja el a gépet, amíg meg nem győződött róla, hogy a kutyát levették a gépről. Amint ez megtörtént, siessen a poggyászpulthoz, hogy minél hamarabb megnyugtassa szegényt és ismerős szagokat érezzen. Sok helyen már a gép ajtajában átadják az aggódó gazdinak a szállítódobozban lévő állatot. Kifejezetten repülésre alkalmas, merevfalú szállítóeszközbe helyezze az állatot, melyet jól láthatóan feliratozzon saját nevével, címével és telefonszámával. A ketrecen legyen rajta a Check-In pultnál kapott matrica az úti cél repülőterének 3 betűs jelével.

Az állat ketrecébe érdemes betenni a otthoni pokrócát, hogy ismerős holmival csillapíthassuk nyugtalanságát. Az útra készítsen be bőségesen ételt és vizet! Mindig legyen rajta a kutyán a nyakörve, azon olvashatóan a neve, a gazdi elérhetőségeivel.

Amennyiben lehetséges közvetlen járattal repüljön, vagy a legkevesebb átszállással.

Végezetül csak egy apró megjegyzés: próbáljunk meg figyelni azokra is, akik kényelmetlenül érzik magukat, ha állatok közelébe kerülnek. Ügyeljünk azok pihenésére és nyugalmára is csoportos utazáson és repülőn, akik kutya-macska nélkül képzelték el nyaralásukat.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés