Menü

"Súlyos" kérdés

"Súlyos" kérdés

A gerincproblémák, gerincferdülések sajnos nagyon sok felnőttet és kiskorút érintenek hazánkban. Ennek több oka is lehet. 

 

Ilyen a nem megfelelő testtartás, a mozgásszegény életforma, illetve a hátgerinc iskolatáska miatti megterhelése, ami gerincferdülést okozhat.

Egy kisiskolás gyereknek teljes testsúlyának csupán 10 százalékát szabadna a hátán cipelnie ahhoz, hogy ez a súly ne okozzon megterhelést gerincének. Ennek ellenére sajnos nagyon sok gyerek iskolatáskájának súlya akár a 6-8 kilót is eléri.

 2005-ben törvénybe hozták, hogy a kisiskolások iskolatáskája nem nyomhat többet 3 kilónál, de hiába született meg ez a szabályozás, sajnos az iskolák és tanárok többsége ma sem tartja ezt be.

Mit tehetünk gyerekünk gerincének kímélése érdekében?

Sajnos a tanórák számán, a tanárok követelésein és az iskolák programján nem tudunk változtatni, viszont lehetőségünk van, hogy többé-kevésbé megkíméljük gyerekeinket a fölösleges súly cipelésétől.

1. Ha gyerekünk kisiskolás, főként ha még csak elsős vagy másodikos, semmiképp se engedjük egyedül el iskolába, próbáljuk autóval elvinni, vagy gyalog kísérjük el, s ezalatt vigyük iskolatáskáját mi magunk. Emellett nagyon fontos az is, hogy mit pakolunk be a táskába és hogyan.

2. A súlyelosztásnál figyeljünk arra például, hogy előre a könnyebb dolgok kerüljenek, mint például a szendvics, tolltartó, kisebb használati tárgyak, hátulra pedig a súlyosabb dolgokat pakoljuk, mint a könyveket és füzeteket.

3. Ne pakoljunk be a gyerek iskolatáskájába fölösleges tárgyakat (uzsonnás doboz, játékok stb.).

4. Literes víz helyett csak fél litereset készítsünk az italtartó rekeszbe, melyet a csapnál ő bármikor fel tud tölteni, ha szükséges.

5. Az iskolai kellékekkel se essünk túlzásba. Egy tolltartó bőven elég a gyereknek. Nem kell külön tolltartót bepakolni neki a színes ceruzáknak, körzőknek, tollaknak. Inkább válasszunk egy olyan kétemeletes tolltartót, melybe minden nélkülözhetetlen iskolai eszköz belefér, és ne zsúfoljuk ezt se tele olyan eszközökkel, melyek teljessen feleslegesek.

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog

Keresés